‹ Αρχική σελίδα  
 
Βιογραφικά Στοιχεία

giorgis papanikolaouΓεννήθηκα τον Δεκέμβρη του 1944 στο Αγρίνιο, όπου και πέρασα τα μαθητικά μου χρόνια, ανάμεσα σε Μαγιάτικες λουλουδιασμένες αυλές, ατέλειωτες μέρες βροχής και πολλές ζεστές προσδοκίες ζωής.

Οι σπουδές μου στα οικονομικά, όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο δεν είχαν καμία σχέση με το μεράκι μου για το γράψιμο και τη ζωγραφική, αλλά συντέλεσαν στη μεγάλη καθυστέρηση εκδήλωσης αυτών των δραστηριοτήτων, μια και η επαγγελματική μου απασχόληση δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για άλλες ενασχολήσεις.
Παρ’ όλ’ αυτά, έγιναν δυο εκθέσεις ζωγραφικής – η πρώτη το 1987 στην αίθουσα τέχνης «ΣΥΝΑΞΑΡΙ» στη Ν. Ερυθραία, και η δεύτερη το 1993 στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Αμαρουσίου.
Ταυτόχρονα γέμιζαν σελίδες από τη προσπάθεια σύνθεσης αλλά και διάκρισης μεταξύ πραγματικού – φανταστικού, τόσο με λόγο μυθιστορίας όσο και φιλοσοφίας.

Το 1964, όντας φοιτητής, είχα τη τύχη να δουλέψω στο λογιστήριο του εκδοτικού οίκου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», όπου βρέθηκα ξαφνικά σε άμεση επαφή με τον κόσμο του βιβλίου. Εκεί, κατά μυστήριο τρόπο, περισσότερο με ενδιέφεραν οι τίτλοι και η «μυρουδιά» των βιβλίων, παρά τα οικονομικά στοιχεία παραγωγής και πώλησης. Έτσι, κάπου ανάμεσα σε «ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» και σε εκδόσεις μεγάλων συγγραφέων, μου τυπώθηκε η ιδέα και η επιθυμία της ενασχόλησης με το γράψιμο.

Η ευκολία μου στο σχέδιο και στη σωστή αποτύπωση των αναλογιών, δεν σήμαινε και τη καθημερινή παραγωγή έργων στο χαρτί και στο τελάρο. Πάντα ζωγράφιζα όταν είχα κάτι να πω και να δείξω, πράγμα που γίνεται μέχρι σήμερα. Έτσι, μετά και τις δυο εκθέσεις, πολύ λίγα έργα έχουν μείνει σε μένα, μια και για κάποιο διάστημα τα σχετικά σύνεργα είχαν «αραχνιάσει». Αλλά περίπου στα ίδια επίπεδα «παραγωγής» βρισκόταν και ο γραπτός μου λόγος. Εδώ και μια πενταετία όμως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την αποτύπωση του μαζεμένου «υλικού» τόσο στο χαρτί όσο και στο τελάρο.

Ζω κι εργάζομαι στο Μαρούσι το χειμώνα και στο Δήμο Ανθηδόνας, που βρίσκεται κοντά στη Χαλκίδα, το καλοκαίρι.

 
 
 
© Παπανικολάου Γιώργης Κείμενα - Εικόνες: Παπανικολάου Γιώργης Created by: Rise CC